Detta vin uppvisar en mörkröd, djup och intensiv färg i glaset som vittnar om dess koncentration och kraft. Färgen avslöjar vinets ursprung från Siciliens solmognade druvor och den speciella blandningen av Nero D'Avola och Syrah. Aromatisk och intensiv doftprofil med tydliga inslag av vanilj och saftiga plommon. Kanderade frukter ger ytterligare komplexitet och ett inbjudande intryck. I smaken dominerar mogna björnbär med en elegant struktur som skapats genom den unika tillverkningsprocessen med delvis torkade druvor.
Doft av vanilj, plommon, kanderade frukter, med smak av mogna björnbär och koncentrerad frukt och med en lång och balanserad eftersmak. Vinets tillverkningsprocess, där man kombinerar appassimento-metoden (delvis torkade druvor) med traditionell vinifiering av nyskördade druvor, ger en unik balans mellan koncentration och friskhet. Denna metod är traditionell på Sicilien och resulterar i ett vin med större komplexitet och lagringspotential.
För att framhäva vinets alla nyanser rekommenderas servering vid 14-16 grader, något svalare än rumstemperatur. Detta vin gynnas avsevärt av dekantering - häll upp i karaff minst 30 minuter före servering för att låta aromerna utvecklas fullt ut och mjuka upp eventuella tanninstrukturer.
Passar bra till grillad entrecôte eller långkokt högrev, långsamt ugnsrostat lammlägg eller grillad lammracks, pasta med ragù eller svamp pappardelle och lagrade hårdostar som pecorino.
Vinet är redo att avnjutas nu men kommer att utvecklas ytterligare vid korrekt lagring fram till 2027. Tack vare den speciella vinifieringsprocessen med delvis torkade druvor har vinet en god lagringspotential. Notera att detta vin inte återfinns i Systembolagets ordinarie sortiment utan måste sökas via andra kanaler.